Jadłospis

DZIEŃ DATA ŚNIADANIE I DANIE
  II DANIE
PODWIECZOREK
KOLACJA
 –
PON. 16.07.2018 Jogurt naturalny z granolą owocową, chleb pełnoziarnisty, masło 82%, ser żółty, sałata zielona, herbata  Rooibos A: 1,7 Zupa krem brokułowy z grzankami razowymi A: 1,7,9  Potrawka z kurczaka w sosie jarzynowym/ ziemniaki z koperkiem/ żółta fasolka szparagowa na parze, kompot/ woda niegazowana A: 1,7 Wafle ryżowe naturalne, arbuz Chleb żytni, gzik, papryka czerwona A:1,7
WT. 17.07.2018 Bułka tygrysia, parówki z szynki na gorąco, masło 82%, ketchup, ogórek zielony słupki, herbata czarna A:1,7 Zupa paprykowo- marchewkowa na wywarze mięsnym A: 1,7,9 Pierogi ze świeżymi jagodami, kompot/woda niegazowana A: 1,7 Pierogi ze świeżymi jagodami, kompot/ woda niegazowana A: 1,7 Chleb razowy z pastą z czerwonej fasoli A: 1,7
ŚR.

 

 

18.072018 Płatki zbożowe z nasionami i orzechami (pestki dyni, słonecznika, siemię lniane), kajzerka, masło 82%, wędlina z indyka,  rzodkiewka, herbata miętowa A: 1,5,7 Zupa ogórkowa na wywarze mięsnym A: 1,7,9 Cannelloni ze szpinakiem i delikatnym sosem beszamelowym z gałką muszkatołową, kompot/ woda niegazowana A: 1,3,7 Śliwka, galaretka – własny wyrób Chleb szefa, pasta z makreli A: 1,3,4,7
CZW. 19.07.2018 Chleb pasterski z masłem 82%, jajko na twardo, szczypior, pomidor, kawa inka, herbata z cytryną A: 1,3,7 Rosół z makaronem A: 1,3,7,9 Schab duszony, kasza jaglana, mix sałat z sosem winegret, kompot/ woda niegazowana A: 1,7 Gofry (wyrób własny) z borówkami, kalarepka do gryzienia A: 1,3,7 Bułka poznańska, ser żółty, ogórek kiszony A: 1,7
PT.

 

20.07.2018 Chleb pełny kłos, masło 82%, wędlina, świeże warzywa do wyboru, kakao, herbata z czystka A: 1,7 Fasolada – grecka wersja fasolówki (wegańska) A:1,7,9 Ryż z jabłkami  i cynamonem, kompot/ woda niegazowana A: 1,7 Banan, miks orzechów A: 5 Chleb orkiszowy, masło i kabanos drobiowy A: 1,7

Wszystkie dania doprawiamy solą sodowo-potasową o zawartości nie przekraczającej 0,12 g na 100 ml/g dania gotowego. W celu dosłodzenia napojów używany jest miód pszczeli. Potrawy zawierające cukier nie przekraczają wskazanej w rozporządzeniu normy 10 g na 100 g/ml potrawy gotowej. Zawartość tłuszczu w potrawach nie przekracza 10 g na 100 g/ml gotowego produktu.

Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy
pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Jadłospis

DZIEŃ
DATA
I ŚNIADANIE
II SNIADANIE
I DANIE
II DANIE
PODWIECZOREK
PN.22.09.2014Płatki ryżowe, bułka pełnoziarnista, masło 82%, wędlina, sałata masłowa, herbata malinowaWinogronKapuśniak na wywarze mięsnymPlacki ziemniaczane ze śmietaną/ kompot / woda niegazowanaBanan, pieczywo, serek topiony, rzodkiewka
WT.23.09.2014Pieczywo mieszane, masło 82 %, sałatka jarzynowa z majonezem, dżem, herbata miętowaBudyń malinowyZupa pomidorowa z makaronem na wywarze warzywnymKotlet schabowy, ziemniaki z koperkiem, mizeria / kompot / woda niegazowanaŚliwka, bułka bagietka, twarożek ze szczypiorkiem
ŚR.24.09.2014Owsianka z uprażonym tartym jabłkiem, masło 82%,chleb wieloziarnisty, ser żółty, pomidor malinowy, herbata z cytrynąCiasteczka zbożowe - wyrób własnyZupa serowa z grzankamiFasolka po bretońsku z ziemniaczkami, ogórek konserwowy / kompot/ woda niegazowanaSezamki, bułka poznańska z pasztetem pieczonym, ogórek zielony
CZW.25.09.2014Chleb graham, masło 82%, parówka, ketchup, herbata z cytrynąPaprykaKrupnik na wywarze mięsnymPulpety w sosie pieczeniowym, ryż na sypko, surówka szwedzka/ kompot/ woda niegazowanaCiasto - własny wypiek, bułka z wędliną, sałata rzymska
PT.26.09.2014Płatki kukurydziane na mleku, bułka kajzerka, masło 82%, dżem, herbata zielona liściastaKoszyczek z bakaliamiŻurek z jajkiem i kiełbasąParowce z musem truskawkowo - jogurtowym / kompot / woda niegazowanaJabłko, bułka grahamka z wędliną, ogórek kiszony